8

ENDOMETRIÓZIS/ENDOMETRIOSIS előszűrése infravizsgálattal

Az endometriózis gyanúja az orvosban elsősorban a beteg panaszai alapján merül fel. Az endometriózis bizonyos formái hüvelyi ultrahang vizsgálattal, illetve nőgyógyászati bimanuális vizsgálattal felismerhetők, azonban több, akár később súlyos további következményekkel járó megjelenési formája (húgyhólyag endometriózis, bél endometriózis, egyéb hashártyai endometriózisok) a fenti vizsgálatokkal nem észlelhető.

Az endometriózist gyakran a gyulladások betegségének karakterizálják. (Lásd: Inflammation: A Possible New Source for Early Detection of Endometriosis by ENDOFOUND, Posted on Jan 24, 2018). A méhen belüli normál helyétől távolabb, a hasban máshol elhelyezkedő méhnyálkahártya a szervezetben gyulladásos reakciót provokál. Ráadásul az endometriózis hormonális hátteréül szolgáló ösztrogén többlet okozta méhnyálkahártya burjánzás tovább erősíti a szervezet gyulladásos válaszát az endometriózissal szemben. Ez az a  gyulladás az, amely miatt a betegeknél az endometriózisra jellemző tünetek (mint fájdalmas, görcsös, akár az ájulásig fokozódó menzesz, akár az életveszélyes véres széklettel járó menstruáció) alakulnak ki ezen betegség esetén, illetve ez az a gyulladás az, amelyet az infravizsgálat minden más vizsgálati móddal szemben képes érzékelni és képalkotó módon megmutatni nekünk, hiszen az endometriózis is, mint más egyéb gyulladás, hőt termel. Ezek az endometriózisos szigetek egészen speciális módon és hőtartományban, szövetkörnyezetüktől eltérő módon képesek megjelenni a kismedencében.

Az általunk használt MIDS infra berendezés azonban nem egy hagyományos hőtérkép berendezés, melyet pl. a panelhézag szigetelések hővesztésének kimutatására alkalmaznak ki. Ezt a berendezést kifejezetten humán, azaz emberi vizsgálatra fejlesztettek ki.

ENDOMETRIÓZIS ELŐSZŰRÉS

A világon egyedülálló módon – megfelelő feltételek mellett – mintegy 90%-on felüli biztonsággal lehet a funkcionálisan aktív endometriózis előfordulását igazolni a hasban, illetve közel 100%-os biztonsággal ki lehet zárni a betegség valószínűségét az infravizsgálattal, így ezáltal elkerülhetővé válhatnak a „feleslegesen” elvégzett műtétek. Ezért nevezzük előszűrésnek.

Továbbá ezzel a vizsgálattal teljesen veszélytelenül és korlátok nélkül tudjuk ellenőrizni is az endometriózis gyógyulását a kezelés alatt és után egyaránt.

Endometriózis gyanúja esetén elvégezhető vizsgálatok:

 • Bimanuális vizsgálat (a nagyobb endometriózis néha tapintható)
 • Hüvelyi ultrahang vizsgálat (az adenomyosis és a petefészek endometriózisos ciszta szerkezetének a vizsgálatára alkalmas, a has egyéb részein lévőt legtöbbször nem látja)
 • Kismedencei és hasi laparoszkópia (műtét altatásban)
 • MRI (3 mm feletti, megfelelő térfogattal bíró endometriózis mutatható ezzel ki)
 • Biokémiai marker (vérvizsgálat) – CA -125 (gyenge a specificitása, diagnózis felállítására alkalmatlan)
 • Infravizsgálat (ártalmatlan, fájdalmatlan, rövid ideig tart, a teljes kismedence vizsgálatára alkalmas)

Endometriózis tünetei:

Vezető tünet a fájdalom. Ez a következőkkel jellemezhető:

 • Fájdalmas menstruáció
 • Alhasi görcsös fájdalom a menstruáció körüli időszakban
 • Szexuális együttlét alatt vagy után jelentkező fájdalom
 • Fájdalmas bélmozgások
 • A menstruáció körüli időben jelentkező húgyhólyag érzékenység, esetleg fájdalom
 • A menstruációs ciklus bármely szakában jelentkező medencei vagy deréktáji fájdalom

Figyelem: Gyakran nincsenek tünetek. Lehetséges olyan is, hogy súlyos endometriózisos nőnek nincsenek fájdalmai, ugyanakkor enyhe fokú endometriózissal bíró nőnek kifejezetten erős fájdalma lehet.

Az endometriózisról bővebben ITT olvashatsz!

A hőtérképpel/infravizsgálattal történő endometriózis szűrés beillesztése a jelenlegi orvosi protokollba:

A hőtérképpel/infravizsgálattal elvégzett endometriózis előszűrés segítségével nagy valószínűséggel igazolni lehet, hogy a beteg hasi panaszai hátterében ténylegesen endometriózis betegség állhat-e, érdemes-e ebben az irányban további speciális, műtéti lépéseket tenni, akár a hosszútávú műtéti várólista bevállalásával is, közben pedig már megfelelő gyógynövény alapú kezelésekkel és életmód váltással addig is csökkenteni a betegség okozta tüneteket és a betegség romlását. Amennyiben pedig ezzel az előszűréssel nagy valószínűséggel kizárható az endometriózis betegség, viszont más kóros állapot mutatható ki a panaszok hátterében, akkor viszont a megtalált betegség idejében történő gyógyítása sok felesleges szenvedéstől és kiadástól tudja megóvni a betegeket.

Emellett amennyiben az endometriózis laparoszkópiával vagy hasi műtéttel igazolódott, úgy a kezelés folyamán a kezelés eredményességének az ellenőrzésére, a betegség gyógyulásának a követésére a hőtérképpel/infravizsgálattal történő követés olcsóbb és biztonságosabb alternatívát tudna jelenteni a második vagy harmadik ellenőrző laparoszkópiás műtéttel szemben, azt helyettesíteni tudná.

Több ezer orvosi hőtérkép (infra) vizsgálat alapján:

 • A hormonálisan és metabolikusan aktív endometriózis szigetek hőenergetikai jelei láthatóak megfelelő beállításokkal.
 • Egy gyakorlott hőtérkép specialista, diagnoszta képes elkülöníteni az endometriózis szigetek jeleit az egyéb zavaró termikus jelektől.

Technika:

Orvosi Hőtérkép (Termográfia) vizsgálattal (digital infrared thermal imaging - DITI), korán kimutathatók a homeosztázis zavarai, illetve nyomon követhetők a kezelések sikerei is. Kevés készülék képes hasonlóan passzív módon vizsgálni, mint a termográfia; ilyenek például az ECG és az EEG. Ez a tény teszi, hogy a hőtérkép vizsgálatnak nincsenek sem korlátai sem kontraindikációi.

A hőtérkép egy nem invazív, nem kontakt eszköz, amely a testből kiáramló hőenergia érzékelése és mérése révén képes az emberi test különböző egészségi állapotainak felismerésére. Teljesen biztonságos módszer, nincs semmiféle sugárzás.

Ez az eszköz általában két részből áll: az infrakamera részből és egy standard PC-ből vagy laptop számítógépből. Viszonylag kevés kezelőelemből áll és egyszerű a használata.

A monitor nagy felbontású, színes kijelző, izoterm vagy szürkeskála módokkal, legtöbbször képmanipulációs lehetőségekkel, izoterm képalkotással, továbbá a kurzor által kijelölt képpontok vagy területek részletes hőmérsékleti adatainak a kijelzésével. A rendszer működési hőmérsékleti tartománya 10° C - 55° C, a termális érzékenysége kevesebb, mint 0.05° C. A hidegebb területek gyakran a kék és lila szín különböző árnyalatával illusztráltak, a melegebb területeket a sárga, a narancs vagy a piros szín különböző árnyalatai jelzik. A szín kijelzés igazodik a gyulladás súlyosságához, illetve a sejtek és szövetek alul- vagy túlműködési állapotához.

A rendszer PC alapú, így több ezer kép tárolására képes (később ezek a képek visszahívhatók utólagos képelemzés céljából). Az utólagos statisztikai elemzéseknek kiemelt klinikai jelentősége lehet. A képek másolatai könnyen küldhetők emailben, pendrive-on más orvosoknak és szakértőknek egyaránt.

Nagyérzékenységű orvosi hőkamerák és nagysebességű számítógépek révén a test hőkibocsátásának pontos képi megfelelője készíthető el és rögzíthető digitálisan, melyet akár utólagosan is lehet elemezni, kiértékelni vagy digitálisan küldeni.

KORUNK ORVOSLÁSÁRÓL

Jelen korunk egyik elismert egészségpolitikusa nemrég interjút adott, amiben nagyszerűen és lényegretörően megfogalmazta jelen egészségügyi ellátásunk jellemzőit. Összevetve a "régi" idők "emberközpontú" orvoslásával, elszomorító a helyzet >>>

TOP