4

KORUNK CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGE - hormonális kivizsgálása

az ösztrogén túlsúly – progeszteron hiány, más néven ösztrogén dominancia

Az elmúlt több, mint fél évszázad alatt olyan környezeti hatások érték / érik az emberi szervezetet, amely során – különböző korélettani és biokémiai mechanizmusok révén – végső soron ösztrogén túlsúly (ösztrogén dominancia) alakul ki annak jellemző és típusos tüneteivel. Ezek a tünetek több szakorvosi területet is érintenek, mégsincsenek helyesen értékelve. Az összefüggések legtöbbször nem kerülnek feltárásra, csupán a tünetek gyógyszeres kezelésére fókuszál a hagyományos orvoslás. Helytelenül!

Munkám során olyan endokrinológiai ismeretek alapján dolgozom, amelyet hazánkban idáig sajnos mindössze csak néhány orvos és természetgyógyász kolléga sajátított csupán el. Sajnálatos ez a tény, mivel ezeket a hormonális összefüggéseket Dr. Lee az Amerikai Egyesült Államokban már 40 éve kidolgozta és oktatta. Az eredmények pedig az általa kidolgozott elvek igazát támasztják alá azóta is. Sajnos Dr. Lee módszere nem tananyag, és mivel a természetes hormon-tartalmú krém nincs gyógyszernek minősítve, így a kollégák nem ismerik azt sem.

Dr. Lee munkásságáról, az általa kidolgozott hormonális összefüggésekről és a természetes progeszteronnal kapcsolatos fontos tudnivalókról a következő weboldalon olvashat: www.womenscream.com

A hozzánk forduló Hölgyeknél - akár szűrés jelleggel, akár betegség kivizsgálásaként - infravizsgálattal leellenőrizzük a hormonfüggő - pajzsmirigy, mell és női kismedencei - szervek pontos állapotát, valamint műszeresen megmérjük a női hormonok szintjét, kiszámoljuk az ösztrogén dominancia mértékét, meghatározzuk a női hormonegyensúly felborulását kiváltó más hormonok (mellékvese, pajzsmirigy, inzulin rezisztencia, prolaktin) eltéréseit, majd ezek birtokában beállítjuk a megfelelő kezelést. Amennyiben a betegek állapota megengedi, elsősorban gyógynövényes, természetes alapú készítményeket állítunk be kezelésként. 

A különböző betegségek leírásánál mi is utalunk a növényi progeszteront tartalmazó krém alkalmazásának a lehetőségére és fontosságára!

Alább pedig összefoglaló felsorolást közlünk azon nőgyógyászati betegségekről, amelyeknél mindenképpen indokolt a megfelelő adagolású progeszteron kezelés:

 • Menstruációs görcsök, endometriózis
 • Premenstruációs szindróma (PMS)
 • Petefészek ciszták
 • Miómák
 • Szabálytalan és abnormális menzesz
 • Policisztás petefészek szindróma (PCOS)
 • Meddőség
 • Ismétlődő vetélések
 • Koraszülés megelőzése
 • Szülés utáni depresszió
 • Hormonális rendellenességek
 • Krónikus hüvelyi folyások

A körültekintő kivizsgálás alapján felállított diagnózis fontossága:

Ugyanakkor lehetnek olyan helyzetek, amikor nem tisztán csak egy adott, vélt betegséggel állunk szemben, és ez esetben a használó számára úgy tűnhet, mintha a krém nem úgy működne, ahogy elmondták neki. Ilyenkor akár több lépésben is tovább kell tisztázni a beteg állapotát és emellett a kezelés pontos célját is (!), mert nem a progeszteron tartalmú krémben van a hiba, a krém nagyon JÓ!

Ehhez pontos választ egyrészt egy nőgyógyászati ellenőrzésből (hüvelyi ultrahang vizsgálat, a méhfal szerkezete, a méhnyálkahártya vastagsága, a petefészkek képe) kaphatunk. Másrészt viszont elképzelhető, hogy a krém adagolását nem a megszokott adagban kell valakinél alkalmazni, mert esetleg a háttérben más, idáig fel nem ismert betegség módosíthatja a krém adagolási igényét. Ezt korrektül megmondani két részből lehet: komplett hormonvizsgálatból és Infravizsgálat alapján a teljes testet átnézve.

Ezekből összeáll a beteg jelenlegi pontos egészségi állapota, és ez fogja tudni korrekten megszabni a kezelését!

TOP