7

EMÉSZTŐRENDSZERI ÉRZÉKENYSÉG

Ön is hasonló tünetektől szenved?

Az emésztőrendszeri érzékenység számos olyan tünetet okozhat, amely a hétköznapi orvosi vizsgálati módszerekkel nem jelez eltérést, mégis a betegeknek panaszaik vannak.

 • puffadás érzés
 • gyengeség érzés
 • vitamin hiány (köztük a vas hiány)
 • gyakorta visszatérő gyulladások: pl. fogíny gyulladás, kötőhártya gyulladás vagy éppen a hölgyeknél visszatérő hüvelygyulladás és folyás
 • bőrön viszkető érzés, ekcémák, fejbőr korpásodás kialakulása
 • bőr alatt zsírcsomók kialakulása
 • hajhullás kialakulásában lényeges szereppel bír a hormonális problémák mellett
 • pajzsmirigy betegségek kialakulását elősegíti, ezáltal a hormonrendszeri problémák kifejlődését
 • és amit nagyon kevesen tudnak: az egyre gyakrabban igazolható inzulin rezisztencia kialakulásában és fenntartásában is fontos szerepet játszik, megnehezítve annak a gyógyszeres kezelését is!

Az inzulin rezisztencia kialakulásában játszott oki szerepe miatt sajnos hozzájárul a hormonális rendszer felborulásához – hölgyeknél van ennek kifejezett jelentősége a PCOS, fokozott szőrösödés, jelentős mértékű elhízás, cikluszavarok, valamint a meddőség kialakulása miatt -, továbbá a későbbi életkorban megjelenő úgynevezett időskori, 2-es típusú cukorbetegség kifejlődéséhez vezethet el.

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az emésztőrendszeri érzékenység fontos szerepet tölt be számos betegség (köztük a hormonális betegségek ) kialakulásában!

Már tünetek alapján is felmerülhet az emésztőrendszeri intolerancia fennállásának a gyanúja, de Infravizsgálattal is egyre gyakrabban látunk emésztőrendszeri érzékenységre utaló tüneteket mostanában.

Az intoleranciát okozó anyag pontos beazonosításához viszont egy másik vizsgálatra, u.n. elektroimpedanciás mérésre van szükség, amelyet most már a rendelőnkben is el tudunk végezni.

Az utóbbi években rohamosan emelkedett a táplálékallergiában szenvedők száma. Táplálékallergia kialakulhat egyféle táplálékra (egyes gyerekek pl. csak a földieperre érzékenyek), vagy egyféle táplálék egyik alkotórészére (pl. a tojásból a tojásfehérjére), vagy egyidejűleg többféle élelmiszerre, élelmiszercsoportra is. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a gyerekek nem egyenlő mértékben allergiásak ugyanarra a táplálékra. Van, akinél az allergizáló táplálék csak nagyobb adagban vált ki tünetet, míg másnál egy parányi mennyiség is heves reakciót okoz. Előfordulhat az is, hogy valaki pl. egy kis adag tojással készült ételt elfogyaszthat, de a tojást más formában nem bírja. A melegítés és a főzés csökkentheti egyes táplálékok allergizáló hatását, de sajnos a tejét, halét, paradicsomét és tojásét nem befolyásolja. A táplálékok feldolgozása is módosíthatja az allergizáló hatást: pl. a pasztörizált tejre allergiás gyerekek egy része jól tűri a tartósított, porított tejet.

Legnagyobb gyakorisággal a tehéntej és a tyúktojás okoz túlérzékenységet. Önmagukban is fontos szerepüket tovább növeli, hogy számos étel alapanyagai. Fontos tudni, hogy némely esetben az azonos állattól származó eltérő jellegű tápanyag is allergizál: pl. tehéntej-fehérje allergiásnál panaszokat okozhat a marhahús, tojásallergiásnál a csirkehús.

 • A gyakoribb táplálék allergének a következők: hal, sajt, gomba, földieper, málna, dinnye, dió, méz, csokoládé, paradicsom, paprika, narancs, citrom, mandarin.
 • Ritkább táplálék allergének: liszt, bab, borsó, lencse, élesztő, ananász, banán, datolya, napraforgómag, pisztácia, birsalma, petrezselyem, cékla, káposzta, karalábé, paraj, uborka, burgonya, padlizsán, hagyma, mustár, (sör, kávé)… stb.

Amikor a táplálék allergénekről beszélünk, szólnunk kell az ún. adalékanyagokról is, melyek az élelmiszerek feldolgozása során kerülnek bele a táplálékba. Sok esetben szükséges az élelmiszer feldolgozása (a búzát pl. meg kell őrölni), tartósítása, de számos esetben a gyártók azért, hogy kívánatosabb, jobban eladható termékeket állítsanak elő, a feldolgozás során különböző vegyszereket használnak. Az utóbbi évek során egyre többféle és egyre nagyobb mennyiségű vegyszer kerül ételeinkbe. Ezeket nevezik összefoglaló néven adalékanyagoknak. Közülük leginkább a mesterséges színezékek és a tartósítószerek okozzák a legtöbb gondot.

mesterséges színezékek, amint nevük is jelzi, színezik az ételeket annak érdekében, hogy vonzóbbnak tűnjenek a vásárlók számára. A legtöbb citromital azért citromsárga, mert ilyen színű ételfestéket (tartrazin) tartalmaz. A fehér színt (pl. fehérliszt) az azofestékek adják. A csomagolt sonkának sem lenne olyan szép, “egészséges” színe, ha nem lenne benne mesterséges színezőanyag. Enélkül esetleg úgy tűnne, mintha lejárt volna a szavatossági ideje.

tartósítószerek közül leginkább a nitriteket, benzoátokat (pl. benzoesav) és a nátrium glutamátot használják, ill. vannak kéntartalmú szerek is forgalomban (ezek pl. az erre érzékenyeken asztmás rohamot válthatnak ki). Nagyon fontos tudni, hogy a szalicilátok és a benzoesav, valamint az azofestékek között keresztérzékenység van. Ezért a szalicilátokra (Aszpirin, Kalmopyrin, Isztopirin stb.) érzékenyeknél allergiát válthatnak ki az utóbbiak is vagy fordítva.

Tartósítószert és ételfestéket tartalmaznak a zacskós és konzervételek, savanyúságok, lekvárok, cukrászsütemények, üdítőitalok, csomagolt húsok, felvágottak, pástétomok, kolbász, szalámi, színezett sajtok, stb.

Manapság az adalékanyagokkal kapcsolatban felmerül az a kérdés, hogy nem károsítják-e az egészséget. Erre a választ majd csak a jövő adja meg. Az biztos, hogy az adalékanyagok az arra érzékeny embereket megbetegíthetik.

Most már nálunk is (egyenlőre CSAK BUDAPESTEN!) rendelkezésre áll egy műszeres mérési lehetőség, amellyel kb. 220 féle allergént és kb. 140 féle E-betűs adalékanyagot (tartósítószerek, színezőanyagok, konzerválószerek, ízfokozók, egyéb segédanyagok) tudunk bemérni, vajon nincs-e arra Önnek érzékenysége.

FONTOS

A mérésre kizárólag Mester Ildikónál lehet bejelentkezni a +36 70/637 1350-es telefonszámon! Továbbá kérjük vegyék figyelembe, hogy ennél a vizsgálatnál csak készpénzes fizetés lehetséges.

KORUNK ORVOSLÁSÁRÓL

Jelen korunk egyik elismert egészségpolitikusa nemrég interjút adott, amiben nagyszerűen és lényegretörően megfogalmazta jelen egészségügyi ellátásunk jellemzőit. Összevetve a "régi" idők "emberközpontú" orvoslásával, elszomorító a helyzet >>>

TOP